Te tragi din Neandertali?

Mai există Neandertalii astăzi? Păi… nu, deloc. Aceștia au dispărut acum mult timp, dar este foarte posibil ca mulți dintre cei care urmăresc acest videoclip acum să aibă un procentaj din gene moștenite de la Neandertali. Unii dintre noi poate avem moșteniri genetice de la alte specii umane, dar ce înseamnă asta și cum de este posibil? Să începem cu o scurtă lecție de istorie.
Acum 2,8 milioane de ani, specia Homo, sau specia primilor oameni, a apărut în Africa. De-a lungul timpului au apărut și dispărut mai multe specii de oameni, dar apariția lui Homo erectus de acum 1,9 milioane de ani este ceea ce a făcut diferența. Homo erectus a fost prima specie asemănătoare cu omul, care a emigrat din Africa în urmă cu 1,8-1,3 milioane de ani în urmă – și s-a stabilit până în Georgia și Indonezia.

Homo erectus și-au continuat existența până acum 70 de mii de ani, adică au existat și în același timp cu oamenii moderni. Vom reveni la acest subiect mai târziu. Trecând mai departe în istorie – acum 700 de mii de ani – vedem apariția lui Homo heidelbergensis în Africa. Această specie avea asemănări clare cu omul modern și a fost a doua specie care a emigrat din Africa, acum 400-300 de mii de ani. Specia a emigrat în două căi diferite. Primul grup a emigrat în Europa, iar al doilea în Asia de Est. Un al treilea grup a rămas în Africa, iar de atunci cele trei au evoluat individual.
Între timp, grupul din Europa a evoluat treptat în Neandertali, grupul din Asia de Est a evoluat într-un grup de oameni numit Denisovani, iar grupul din Africa a evoluat în strămoșii noștri – Homo sapiens, respectiv Homo sapiens sapiens. Deci Neandertalii au apărut acum aproximativ 250-200 de mii de ani și au colonizat o mare parte din teritoriul Europei și Asiei de Vest. Când oamenii moderni au plecat pentru prima dată din Africa și au ajuns în Orientul Mijlociu – acum aproximativ 100 de mii de ani – au dat de Neandertali. Când grupurile s-au întâlnit, au trecut la fapte destul de ușor. Acesta a fost primul eveniment de împerechere dintre oamenii moderni și Neandertali, și a implicat strămoșii fiecărui om de astăzi care nu are origini africane.

Al doilea eveniment de împerechere a avut loc acum 50 de mii de ani și a implicat strămoșii tuturor europenilor de astăzi. Al treilea eveniment a avut loc în zona Siberiei, acum 30 de mii de ani, și a implicat strămoșii tuturor Est-Asiaticilor de astăzi. Asta înseamnă că astăzi, orice ființă umană fără rădăcini africane are o medie de 2.5% din gene moștenite de la Neandertali. Acest număr poate varia de la 1% la 4%, însă este mai mare în rândul Europenilor și Est-Asiaticilor.
Deci, oamenii moderni au ajuns în Europa acum 45 de mii de ani, iar Neandertalii au dispărut acum 41-39 mii de ani. Nimeni nu știe exact de ce s-a întâmplat asta. Poate oamenii moderni au fost mai buni la găsit de resurse și s-au adaptat mai bine la climat, poate a avut loc un genocid, sau poate oamenii s-au împerecheat cu Neandertalii și i-au „absorbit” în fluxul genelor umane moderne. Nu ne este clar, dar soarta speciei Denisovanilor este și mai neclară.
Această specie a fost recent descoperită în 2010 datorită a trei fosile găsite într-o peșteră din Siberia – un os de la un deget și doi dinți. Însă a fost de ajuns pentru oamenii de știință să identifice o nouă specie umană și să arate că oamenii de acum din acea zonă nu sunt legați genetic de această specie.

Oamenii care trăiesc azi și au cea mai mare similaritate cu Denisovanii sunt melanezienii – cei care locuiesc în Insula Noua Guinee, Insulele Solomon și Fiji. Ei au moștenit 4-6% din genele lor de la Denisovani, pe lângă procentul de 2,5% de la Neandertali, prezent în toți oamenii non-africani.
Deoarece avem puține fosile, singurul lucru pe care îl știm despre Denisovani este că au trăit acum 41 de mii de ani și au avut un habitat întins de la Denisova (în Siberia), până la Indonezia. Granițele lor s-au intersectat cu ale Neandertalilor, deoarece s-au găsit oase de Neandertali în aceeași peșteră în care s-au găsit fosilele Denisovanilor. De asemenea, știm că oamenii moderni s-au împerecheat cu Denisovanii într-un anume punct, însă doar melanezienii se trag astăzi din Denisovani.

Astăzi, noi suntem tot ce a mai rămas din toate speciile umane. Homo erectus a dispărut acum 70 de mii de ani, Neandertalii au dispărut din Europa acum 40 de mii de ani, deși se poate să fi supraviețuit în Siberia încă 10 mii de ani. Nu avem date despre când au dispărut Denisovanii, dar cu siguranță ei nu mai sunt printre noi acum.
Mai știm despre o specie care a existat în același timp cu noi, pe nume Homo floresiensis. Ei au existat exclusiv pe Insula Flores din Indonezia, și probabil au evoluat din Homo erectus. Ei sunt porecliți „hobiți”, deoarece înălțimea lor medie era de puțin peste un metru. Au trăit pe insulă începând de acum 100 de mii de ani și până acum 50 de mii de ani, când se consideră că au dispărut – imediat după apariția oamenilor moderni pe insulă. Totuși, există unele dovezi care sugerează că hobiții au supraviețuit până acum 12 mii de ani.
Deși am rămas ultima specie de oameni, concluzia este că mulți dintre noi moștenim gene de la Neandertali și Denisovani.

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *