De ce NU trebuie sa intri pe Dark Web

Așa cum îți poți imagina, nu toată lumea care intră pe Dark Web are intenții criminale. Totuși, acel colț al Internetului are parte de un renume foarte prost. De asemenea, multe dintre lucrurile întunecate de pe Dark Web au fost foarte mult exagerate. Astea fiind spuse, este un lucru foarte bine știut că mulți oameni, în special persoane tinere, accesează Dark Web-ul că să cumpere substanțe ilegale. Lucruri pe care oricum le-ar fi putut procura de pe stradă. În afară de posibilii consumatori de droguri, pe Dark Web mai intră și oameni cu înclinații ciudate care preferă să vorbească aici cu alte persoane ce le împărtășesc fascinația pentru ceea ce noi am numi aspectele mai excentrice ale vieții (notă traducătorului: sunt arătate diverse fetișuri). 

Dacă te-ai mai interesat vreodată de Dark Web, atunci știi probabil că este destul de ușor să îl găsești. Întrebarea este: ar trebui să ajungi acolo? Asta este ceea ce vom discuta în episodul de astăzi: de ce ar trebui să NU intri niciodată pe Dark Web.

Hai să facem mai întâi o scurtă recapitulare a Internetului Ascuns sau Partea Întunecată a internetului, cum îi mai spun unii. Se spune că doar 10 la sută din Internet este ceea ce vedem noi. Practic, reprezintă partea pe care o putem accesa. Restul de 90 la sută se numește Deep Web (partea nevăzută a Internetului). Site-urile care fac parte din Deep Web nu sunt indexate de motoarele de căutare precum Google. Una din greșelile cele mai comune ale internauților este să considere că Dark Web și Deep Web sunt una și aceeași. Dark Web-ul este doar o părticică din Deep Web. Unii oameni compară această situație cu un iceberg: partea vizibilă de deasupra apei este Internetul pe care îl putem vedea și accesa ușor (Public web). Aici sunt informații pe care le putem accesa prin intermediul motoarelor de căutare. Partea aflată sub apă este reprezentată de Deep Web. Aici informația nu este indexată de motoarele de căutare, iar autentificarea și logarea pe diverse conturi nu este necesară. Dark Web-ul (Partea Întunecată a Internetului) reprezintă doar o bucățică din iceberg, la baza lui. Informația aici nu poate fi accesată folosindu-ne de browsere obișnuite. 

Aici vin oamenii care nu vor să fie găsiți, în mod natural. Motivul ar putea fi pentru că au un magazin online acolo unde vând substanțele ilegale pe care le-am menționat mai devreme sau chiar ar putea să între aici oameni din țări cu care au un regim foarte opresiv si care interzic dreptul la liberă exprimare.

Pe Dark Web vei găsi adrese de site-uri care se termină cu „.onion” în loc de „.com” de exemplu. Aceste site-uri nu sunt accesibile dacă îți folosești browser-ul tău obișnuit. Dar poți downloada cu ușurință browserul numit TOR și până apuci să spui „Unde mă aflu”, te vei afla deja pe Dark Web. Aici te vei afla într-o anonimat complet.

Întrebarea e: Ar trebui să mai continui din acel punct?  Ok, în primul și-n primul rând, trebuie să ții minte că Dark Web este un punct de interes pentru autorități.  Lucruri ilegale se petrec acolo așa că te poți aștepta că autoritățile să fie cu ochii în patru când vine vorba de un asemenea colț ascuns al Internetului. Ar trebui să ții minte de asemenea că browserul Tor are și el vulnerabilitățile sale. Deci, cât de sigur este până la urmă anonimatul tău? 

Dar oare mai sunt și alte motive să nu vizitezi Dark Web? Motive care implică probabil și lucruri pe care nu ar fi trebui să le descoperi oricum. Cu asta în minte, ne-am uitat pe postări de pe Reddit și Quora unde oamenii se plângeau de experiențele negative pe care le-au avut pe Dark Web. Nu putem să garantăm pentru veridicitatea acestor postări, dar sunt într-adevăr oameni care spun că au întâlnit lucruri pe Dark Web pe care nu ar fi vrut să le vadă niciodată. 

O persoană a postat pe platforma Quora următoarele: „Am tot intrat pe Dark Web vreo 6 luni până când o experiență groaznică m-a făcut să renunț„. Acea experiență a părut foarte neplăcută și nu e ceva ce vrem să povestim amănunțit aici pe canalul de Youtube. Să zicem doar că implică un filmuleț cu un om fiind mutilat. Deși sunt alții care spun că asemenea filmulețe sunt destul de neobișnuite, chiar și pentru Dark Web,  trebuie să insistăm asupra faptului CĂ SE ÎNTÂMPLĂ! 

Un cetățean  australian a fost trimis la închisoare pentru că făcea astfel de filmări. Dacă nu ești nebun de legat, asta e genul de filmare pe care nu ai vrea vreodată să o vezi. Deci, unul dintre motivele principale de a nu vizită colțurile întunecate ale Internetului este că poți să vezi lucruri pe care nu ai mai putea să le uiți niciodată în viață, oricât ai vrea. Și totul din cauza curiozității.

O altă persoană a postat că a accesat forumuri pe Dark Web unde a găsit lucruri pe care le-a denumit pur și simplu „chestii ciudate”.  Prin chestii ciudate, el se referea la postări legate de oameni care rănesc alți oameni, discuții grotești și descrieri scârboase ale unor lucruri depravate precum canibalismul. 

De asemenea, o altă persoană care a vorbit despre Dark Web, a postat că a văzut un filmuleț foarte înfiorător. Această persoană a putut vedea că se mai uitau încă aproximativ 50 de persoane la acest filmuleț și făceau ceea ce ea a numit „comentarii obscene” despre oameni mutilați și răniți. 

O altă persoană, pe același fir de povestiri despre experiențe pe Dark Web, a relatat că se uită pe diverse link-uri până când a ajuns pe un site de gătit, numai că gătitul includea că meniu principal carnea de… om. De dată asta nu mai era vorba de videoclipuri, ci doar de o secțiune de tip „Cum să?”. „Am rămas traumatizat pentru câteva zile” a spus el. Și asta doar pentru că a citit commenturile.

Așa că dacă nu vrei să fii traumatizat, te sfătuim să eviți Dark Webul. Totuși, dacă se întâmplă să ajungi aici, ai grijă ce anume cauți că să nu găsești ce au găsit și utilizatorii ale căror povești le-am enumerat noi.

Un site care se ocupă cu studierea Dark Web-ului susține ca e foarte ușor să click-ezi pe link-uri suspicioase sau să iei parte fără să vrei la activități criminale. Același site spune că unele dintre aceste linkuri sunt înșelătoare și până să îți dai seama, trăiești virtual pe tărâmul nebunilor și demenților.

Ne-am uitat pe alt site numit DarkWebNews.com care ne spune că mulți oameni accesează Dark Web fără să folosească browserul Tor. Se spune că se poate face acest lucru folosind site-urile Tor2Web și Onion2Web. Problema este că aici ești expus iar asta crește riscul de fi victima hackerilor. În afară de asta, mulți oameni folosesc Tor, dar nu folosesc un VPN (o rețea virtuală privată). Astfel, Tor, un browser care a fost crack-uit de mai multe ori, poate face că URL-ul tău să devină public (URL-ul (Uniform Resource Locator sau “localizator uniform de resurse”) reprezintă caractere standardizate, folosite pentru denumirea, localizarea și identificarea resurselor online, fiind un standard impus de Tim Berners-Lee, programator englez și inventator al World Wide Web (www)). 

OK, hai să zicem că ai ajuns pe site-ul ăla dezgustător doar din pură curiozitate. Dar totuși ai ajuns acolo, așa că n-ar da prea bine ca postul tău local de știri să aibă un titlu mare care să sune cam așa: „Băiat în vârstă de 17 ani prins în timp ce downloada imagini XXX de pe Dark Web”.

Ni s-a mai spus de asemenea că nu trebuie să activezi script-uri de pe site-uri .onion. Ceea ce de fapt mulți oameni fac. Asta ți-ar lăsa calculatorul sau telefonul pe care îl folosești expus hackerilor sau ai putea să te trezești cu un virus de tip trojan horse

Ai putea de asemenea să downloadezi fișiere în mod accidental de pe Dark Web. Iar asta chiar e pe lista lucrurilor pe care nu ar trebuie să le faci în viața ta. 

Totuși, chiar dacă nu downloadezi nimic și doar te uiți pe site-uri dubioase, chiar dacă nu ai scopul de a cumpăra lucruri ilegale și ești doar curios, ține minte că poți fi făcut responsabil de autorități pentru lucrurile pe care le cauți. 

Cu asta în minte, a fost oare cineva arestat pentru că a accesat Dark Web-ul? Ei bine, în 2018, mass media din Statele Unite a făcut public faptul că autoritățile au reținut mai multe persoane care vindeau produse ilegale pe Dark Web. Iar site-ul Gadget ne spune că aceste autorități au anunțat că pentru prima dată s-au folosit agenți sub acoperire pentru a aresta oameni ce vindeau arme, droguri și produse de contrabandă online.

Poate că ai vizitat câteva dintre acele site-uri care au fost închise pentru ilegalități. Din nou, repet, poate ai făcut-o din curiozitate. Dar gândește-te că dacă au descoperit proprietarii acelor site-uri, de ce adresa ta nu ar fi publică? 

Pur și simplu nu e ceva ce ai vrea să ți se întâmple și poate nici nu contează că ai vizitat acele site-uri fără să ai intenții ascunse. Alte site-uri de specialitate susțin că FBI-ul și unități de poliție din toată lumea stau încontinuu pe Dark Web. Uneori stau sub acoperire și încearcă să descopere unde se trimit pachetele cu substanțe ilegale procurate de pe Dark Web. 

Mass media din India ne spune că o acțiune a poliției anti-drog din Mumbay a dus la o arestare în 2017 a unui băiat care încerca să cumpere LSD. Și asta nu e un caz singular. În Marea Britanie, niște studenți de la Universitatea din Manchester au fost arestați după ce au făcut o avere pe Dark Web vânzând substanțe ilegale. Poliția a declarat că se înființaseră 3 găști de traficanți ce se auto-comparau cu personajul din Breaking Bad, Walter White. Tinerii implicați studiau farmacologie, informatică, inginerie petro-chimică, geologie și marketing. Un alt caz, tot din 2017, a implicat o doctoriță tânăra din Marea Britanie ce a fost arestată pentru că a cumpărat droguri și a primit 4 ani de închisoare. Presa ne spune că în 2017 și 2018 au fost 1210 acțiuni de confiscare de droguri, toate pornind de la Dark Web. Deci poate că ar trebui să te ferești să cumperi droguri online. Sau să te ferești să cumperi droguri oricum. 

Poliția din Marea Britanie a declarat că e mai periculos să cumperi produse ilegale de pe Dark Web decât de pe stradă. Pentru că de multe ori ceea ce comanzi online vine din străinătate, poți fi considerat un importator. Poliția britanică a mai declarat de asemenea că serviciile poștale au devenit mai specializate în a detecta pachete ce conțin substanțe interzise precum drogurile. 

OK, hai să zicem că nu ai nici un interes să vizionezi sau să citești conținut groaznic pe Dark Web. Sau că nu vrei să cumperi droguri sau arme de acolo. Astfel că întrebare care ne vine tuturor în minte este: de ce te mai afli acolo atunci?

Să spunem că ai un motiv legitim și ai vrea să discuți acolo o problema intimă despre tine sau că poate ești un activist pe care regimul opresiv din țară ta îl vânează. Dar dacă nu ai unul dintre puținele motive legitime ce pot fi enumerate, nu prea se merită riscul să accesezi Dark Web. 

Site-ul Motherboard a scris în 2017 că autoritățile au dezvoltat metode sofisticate de a găsi oamenii pe Dark Web. Așa cum am mai amintit, uneori pot fi sub acoperire. FBI-ul obișnuiește destul de des să vândă arme pe Internet, așa că cine știe pe unde își fac veacul? Motherboard ne spune de asemenea că FBI a devoltat un program virtual ce îi permite să îți afle IP-ul când clickezi pe anumite poze. Ce-ar fi dacă tu ai clickat pe un astfel de link din greșeală? Că parte a aceste operațiuni, FBI-ul a strâns peste 1000 de adrese IP din Statele Unite, iar Europol a strâns 3229 de adrese. Motherboard adaugă că forțele de poliție din diverse țări au unități de elită create special pentru această sarcină: de a strânge informații de pe Dark Web. 

Poate că ai fost deja pe Dark Web și ai făcut ceva ilegal. De obicei, când poliția arestează un vânzător de produse ilegale, de multe ori caută și adresele IP conectate cu acea persoană. Marea majoritate a oamenilor intră pe Dark Web cu un singur motiv: să vadă dacă informațiile lor personale sunt de vânzare. Dar să navighezi pe apele învolburate ale Dark Web-ului este foarte periculos. 

Luând toate astea în calcul, care e părerea ta despre Dark Web? Îndrăznești să intri sau nu? Lasă-ne părerea ta în comentarii mai jos.

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *