De Ce Nu Trebuie Sa Atingi O Balena Moarta

Balenele au fost mereu fastinante. Sunt cele mai mari creaturi din univers pe care le știm în acest moment iar în special balena albastră este cel mai mare organism ce a existat vreodată, mai mare decât orice dinozaur sau orice altă creatură despre care știm că există. Doar inima lor cântărește la fel de mult precum o mașină Toyota Corolla în timp ce bătăile inimii pot fi auzite de la 3km depărtare. Limba lor cântărește cat un elefant și acestea pot ajunge cu totul până la 200 de tone. 

Ele sunt cu adevărat unele dintre cele mai mărețe creaturi ale naturii, dar precum restul vietuitoarelor de pe pământ, ele vor muri într-un final iar când se va întâmpla asta pot crea câteva probleme semnificative.

De obicei când o balenă de această mărime moare, corpul ei se va scufunda pe fundul oceanului unde va intra într-o nouă fază a vieții de după moarte. Corpul devine o sursă bogată de hrană pentru rechini și pești ce rezistă zeci de ani și oasele devin casa diferitelor tipuri de viață marină.

După moarte, corpul unei balene va oferi viață altor specii nenumărate și în acest mod va deveni cel mai mare donator de organe din lume, dar în alte cazuri moartea unei balene nu mai este la fel de plină de farmec. Câteodată corpul lor va pluti pe suprafața oceanului unde din cauza vântului și curenților va fi cărat undeva pe o plajă și lăsat acolo. Din moment ce mii de balene mor în fiecare an câteva dintre ele vor sfârși în mod inevitabil pe o plajă întâmplătoare, dar uneori acestea mai ajung pe plaje în mod intenționat sau din greșeală în timp ce sunt încă în viață.

În fiecare an peste 2000 de animale marine vor ajunge pe plaje în viață de-a lungul liniilor de coastă. Un caz în mod special teribil s-a întâmplat în dimineața din data de 10 Februarie 2017 când cercetătorii au descoperit că 416 balene-pilot au reușit să ajungă pe coasta Insulei de Sud din Noua Zeelanda. Dimineața următoare încă 240 de balene au sfarsit în același loc pe coastă fără nici un motiv clar, ajungând la un număr total de 656.  Multe dintre ele au fost duse înapoi în mare, dar mai mult de 300 nu au putut fi salvate și corpurile le-au ramas pe plajă, iar acest lucru devenit o problemă logistică interesantă când a venit momentul să fie mutate.

Balenele-pilot sunt mari, dar nu sunt chiar gigantice deci în mod normal pot fi trase înapoi în mare sau tăiate în bucăți mai mici pentru a scăpa de ele… dar în cazul balenelor mai mari, precum balenele cașalot, situatia este putin mai dificil de rezolvat. Nu doar din cauza mărimii și greutății lor, dar de asemenea și din cauza că au, câteodată, o tendință proastă de a exploda, motiv pentru care balenele moarte pot fi foarte periculoase. 

Acest lucru se întâmplă deoarece după ce o balenă moare gazele vor începe să se dezvolte în interiorul corpului în timp ce organele interioare încep să se descompună, dar din moment ce balenele au o piele foarte groasă gazele sunt dificil de eliberat, motiv pentru care corpul balenei se va umfla. Căldura de pe suprafața plajei și greutatea enormă a corpului ce pune presiune pe pământ contribuie la închiderea orificiilor ceea ce face această problemă chiar și mai rea. 

În mod normal dacă se întâmplă asta acum, biologi marini știu cum să procedeze. Se apropie de ea cu o seceră ascuțită sau un cuțit, apoi vor face o incizie de-a lungul burții balenei pentru a permite gazului strâns deja să fie eliberat în siguranță. Dar chiar și în cazul acestei metode câteodată rezultatul poate fi ca parțial să explodeze precum în acest video viral de pe Insulele Feroe de acum câțiva ani. 

Deranjarea unei carcase de balene într-o manieră neștiințifică poate face ca balena să explodeze într-un mod și mai spectaculos, de aceea nu ar trebui să te apropii dacă se întâmplă vreodată să vezi o balenă pe plajă. 

Un caz în care vei vedea ce se poate întâmpla cu o balenă moartă poate fi observat într-un incident ce a avut loc în Taiwan în anul 2004. O balenă destul de mare a ajuns pe plaja de aici și peste 50 de muncitori au fost chemați pentru scapa de ea.. Au folosit 3 macarale și a durat peste 13 ore doar pentru a urca carcasa pe remorca unui camion. După asta, planul era ca să conducă balena prin orașul Taiwan într-o zonă de rezervație naturală unde studenții de la universitate o pot studia mai îndeaproape. Transportul inițial a decurs fără probleme, dar balena a explodat brusc în timp ce era în spatele camionului împroșcând sânge și bucăți de balenă în jur… peste magazine, mașini și oamenii ghinioniști ce probabil au avut una dintre cele mai nasoale zile din viața lor.

Dar un incident și mai ciudat a avut loc în Statele Unite anul 1970. O carcasă de balenă a ajuns pe plaja din Oregon și fiind în America, guvernul local a decis că ideea de a o  arunca în aer cu jumătate de tonă de dinamită este cea mai bună metodă de a scăpa de ea. Ideea era că va distruge balena în bucăți mici ce pot fi mâncate de alte animale, precum pescărușii, dar nu s-a întâmplat exact așa.  Explozia a aruncat bucăți uriașe din balenă prin cer ce a distrus mașini, a lovit casele oamenilor și a murdărit curțile. Majoritatea bucăților erau prea mari pentru orice pescarus în timp ce o mare parte din carcasa balenei a rămas intactă, așezată pe plajă forțând echipa de curățenie să scape de ea manual în decursul a câteva săptămâni cu excavatoare de construcție. 

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *