Coreea de Nord vs Brunei – Unde este mai rău?

Istoria ne arată că de cele mai multe ori “dictatura” este foarte asemănătoare cu “teroarea”; și pe bună dreptate. Imaginează-ți viața într-un stat în care se speculează că liderul este acuzat de ordonarea multiplor asasinări, inclusiv cea a fratelui său. Dacă asta nu te impresionează, probabil că decizia unui sultan de a condamna la moarte prin lapidare vinovații de adulter și homosexualitate te va pune pe gânduri. Pentru a stabili în care dintre cele două țări este mai bine vom încerca să înțelegem cum s-a ajuns la situația actuală.

Capitolul 1 – Coreea de Nord:

Coreea de Nord a respectat ideologia comunistă a fostului URSS și chiar și în prezent este o republică socialistă. Odată cu terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, Coreea dorea să își obțină independența apelând la aliații din Război: SUA, China, Marea Britanie și URSS. La început, SUA și URSS au ocupat Coreea în mod pașnic, fiecare în câte o extremitate. Cu timpul însă, relațiile dintre cele 2 mari puteri s-au deteriorat, fapt ce a dus la crearea a 2 state total diferite: Republica Coreea în partea de sud, stat sprinijit de către SUA și Republica Populară Democrată Coreeană sprijinită de către URSS. Ei bine, URSS a pus bazele unui stat “monstru”, stat pe care îl cunoaștem astăzi drept Coreea de Nord. Fostul ambasador al Marii Britanii din Coreea de Nord, John Everard explică pe scurt cum s-a ajuns în această situație:

„A fost creată de ofiţerii Armatei Roşii, care păreau să nu aibă nici cea mai mică idee despre formarea unui stat. L-au transformat pe Kim Il-Sung într-un lider, dar atunci când au realizat că acesta nu insuflă destul respect public i-au construit în jur un cult al personalităţii stalinist în aşa fel încât ţara a sfârşit prin a fi condusă de un «rege-zeu», spre deosebire de regii Coreei de dinainte de ocupaţia japoneză“.

Se pare că războiul este una dintre caracteristicile fundamentale ale acestui stat, astfel, în 1950 odată ce Coreea de Sud și-a proclamat independența, Coreea Nord i-a invadat, urmând un război de 3 ani intitulat Războiul Coreean finalizat însă de intervenția SUA. Așadar, în 1953 a fost semnat Acordul Coreean de Armistițiu, fapt ce a calmat spiritele între cele două tabere. Totuși, războiul s-a încheiat oficial foarte recent, atunci când Kim Jong-Un s-a întâlnit cu președintele sud-coreean pentru a semna actele de pace.
Acum că am înțeles de unde a plecat totul și cum acest lucru a influențat raționamentul acestui stat, putem discuta despre cel mai vehiculat subiect referitor la această țară. Nu putem știi cu exactitate câte sau ce fel de arme nucleare sunt dezvoltate de Coreea de Nord, însă știm că ele există. Încă din anii ’60, nord-coreeni au început să dezvolte arme biologice, fapt ce a dus la conflicte cu Statele Unite, conflicte care încă sunt de actualitate.

Kim Jong-un este conducătorul suprem al partidului, statului și armatei din data de 29 decembrie 2011. Nu se știu multe detalii despre trecutul acestuia, există informații cum că ar fi urmat cursurile unei școli din Berna, Elveția cu un alt nume.

Capitolul 2 – Brunei

Punând în balanță, istoria statului Brunei este destul de asemănătoare cu cea a Coreei de Nord. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Brunei a fost sub ocupație japoneză. Odată cu terminarea războiului, Brunei a ajuns sub ocupația Marii Britanii timp de 4 ani, până în 1959 când, o nouă constituție a fost adoptată, constituție care declara autonomia Brunei drept autoguvernare internă. Totuși, independența deplină a avut nevoie de încă 25 de ani și de o răscoala a Partidului Popular. La 1 ianuarie 1984, Brunei și-a obținut suveranitatea și independența deplină.

Bunăstarea statului Brunei este dată de prezența terenurilor petroliere. Aceastea au fost descoperite în anii ’20 însă nu au fost valorificate până în anii ’70. Din acel moment, atât familia regală Bolkiah s-a îmbogățit, cât și locuitorii Brunei. În prezent, autoritatea supremă din Brunei este reprezentată de sultanul Hassanal Bolkiah, încoronat la 1 august 1968. Sultanul Hassanal Bolkiah este cunoscut atât pentru generozitatea sa cât și pentru extravaganță. Acesta oferă lunar câteva sute de dolari locuitorilor, atât educația cât și sănătatea sunt gratuite, taxa pe venit este inexistentă, iar fiecărui cetățean i se oferă un pelerinaj la Mecca. Totuși, aceste avantaje vin cu un preț: legile stricte din Brunei. Aici, legile sunt foarte stricte cu pedepse pe măsură. Alcoolul, tutunul, adulterul, homosexualitatea, pornografia, drogurile și multe altele sunt strict interzise.
Cetățenii din Brunei nu au dreptul la libera exprimare întrucât le este interzis să spună lucruri rele despre sultan sau familia acestuia. De asemenea, în acest stat nu există alegeri, drept dovadă sultanul este încoronat de mai bine de jumătate de secol. În videoclipul de la începutul articolului, vă prezint și o întâmplare interesantă preluată din unul din vloggurile lui Cristian, un român ce a călătorit recent în sultanatul Brunei.

Capitolul 3 – Stilul de viață:

Coreea de Nord are o populație de aproximativ 25 de milioane de locuitori. Regimul comunist pune restricții asupra multor aspecte din viața asiaticilor. De exemplu, aceștia au nevoie de permisiune pentru a călători și, de asemenea, și străinii au nevoie de permisiune pentru a intra în țară. Posturile radio și TV sunt posturi de stat, iar cei care urmăresc posturi străine sunt aspru pedepsiți. Populația acestui stat este în mare parte săracă, una dintre cele mai mari probleme raportată de cetățeni fiind cantitatea de mâncare insuficientă. Totuși, cetățenii care cer o schimbare conducerii sunt aspru pedepsiți.

Populația statului Brunei nu depășește 450,000, iar 94% dintre aceștia fiind indivizi alfabetizați. Brunei este un stat musulman cu reguli stricte și pedepse pe măsură: Alcoolul este interzis, la fel și carnea de porc, contactul fizic cu persoanele de sex opus trebuie evitat, la fel și îmbrăcămintea extravagantă. Economia acestei țări este bazată pe abundența petrolului și pe prețul acestuia. Deși drepturile cetățenilor din Brunei sunt reduse, aceștia beneficiază de șederea într-un stat cu o economie solidă și de un sultan care sprijină buna funcționare a instituțiilor importante.

Capitolul 4 – Geografie:

Coreea de Nord este întinsă pe o suprafață de 120.538 km². Clima acestui stat nu este prea blandă cu locuitorii, cu ierni reci și veri ploioase și fierbinți. Temperatura medie în ianuarie este de -17 °C, iar temperatura medie ajunge la 24 °C, vara. Reflieful este predominant înalt, de tip alpin.
În perioada anotimpului uscat, în Brunei se înregistrează temperaturi de până la 36 °C, în timp ce în perioada anotimpului ploios temperaturile ajung la 28 °C. Brunei se întinde pe doar 5.765 km², pe o câmpie de coasta plata, cu munți în est și câmpie joasă în vest.

Capitolul 5 – Economie

Economia statului Brunei este dependentă în mare parte de exploatarea rezervelor de gaze naturale și petrol. Veniturile din acest domeniu au adus cetățenilor unul dintre cele mai mari venituri pe cap de locuitor din Asia. Mare parte din serviciile din Brunei sunt importate. Bazându-se doar pe exploatarea rezervelor petroliere, fluctuațiile pot influența negativ economia țării. Astfel, începând cu secolul 21, Brunei a început să diversifice economia investind în agricultură, pescuit, turism, s.a.m.d.

În Coreea de Nord economia este influențată de exporturile realizate în industria minieră și sectorul energetic. Din cauza investițiilor constate în dezvoltarea armelor nucleare, Coreea de Nord a avut de suferit. În urma testelor nucleare din 2006, Coreea de Nord a suferit multiple sancțiuni internaționale precum prohibiții în investiții, trafic de arme și importul bunurilor de lux, importurile și exporturile ale unor resurse importante: cărbune, minereuri feroase și neferoase, petrol, textile, etc.
Așadar, analizând mai îndeaproape situația economică dintre cele 2 state putem observă că există o diferența clară referitoare la concentrarea asupra domeniilor de activitate.

Concluzie:

Analizând cele 2 state constatăm că în ambele drepturile cetățenilor sunt reduse. Punând în balanță, nivelul de trăi din Brunei pare mai ridicat, populația pare mai fericită și măsurile impuse de sultan nu afectează în mod direct viețile cetățenilor. Situația din Coreea de Nord este discutată de foarte multă vreme, însă, atât timp cât factorul principal de concentrare este domeniul armelor nucleare puține lucruri se vor schimba.

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *