Cele mai Ciudate lucruri gasite vreodata in AMAZON

Cu o suprafață de peste 5.5 milioane de km², Pădurea Amazoniană este destul de impunătoare. Ca o comparație, Statele Unite Americane au o suprafață însumată de doar 9.9 milioane de km². Asta înseamnă că una dintre cele mai mari țări de pe planetă este mai mare, însă spre deosebire de SUA, Pădurea Amazoniană este învăluită de zone neexplorate și mistere biologice. Se pare că descoperim tot timpul lucruri noi despre amazon, iar în cea mai mare parte,  ceea ce găsim nu este deloc normal. Iată acum 10 cele mai bizare lucruri găsite vreodată în Pădurea Amazoniană. 

  1. Râul fiert.

Toată lumea iubește să folosească jacuzzi-ul, corect? Dar dacă apa este atât de fierbinte încât te poate omorî? Asta nu sună prea relaxant, dar totuși, există un astfel râu în Amazon. Localizat în Peru, râul Shanay-Timpishka, cunoscut de asemenea drept râul fiert, este o întindere lungă de 6.5km, plină cu apă, iar după cum spune numele său, este atât de fierbinte încât cloclotește. Cea mai rece temperatură a apei sale este de 45 ºC, totuși, se întâmplă foarte des ca temperatura apei să crească până la 100 ºC, punct în care apa începe să fiarbă, iar dacă te afli acolo și te decizi să te scufunzi, nu te aștepta să ieși fericit și sănătos. Este foarte periculos pentru că apa încălzită la 100 ºC provoacă arsuri de gradul trei care îți pot amenința viața în doar câteva secunde. Dacă dintr-o prostie vrei să te “răcorești” în râu, poți muri în mai puțin de un minut. 

Poate vă întrebați de ce fierbe acest râu. Cu siguranță nu datorită climatului foarte cald din Peru! Cercetătorul Andres Ruzo, care a descoperit locația râului în 2011, a declarat că de vină sunt izvoarele termale ale faliei Americii de Sud. În principiu, apa fierbinte din interiorul pământului iese prin crăpăturile scoarței terestre ajungând într-un final la suprafața Pământului și care crează, în cele din urmă, un râu de două ori mai cald decât ceașca de ceai pe care ai savurat-o de dimineață. 

  1. Anaconda Verde.

Sunt șanse mari ca cel puțin unii dintre voi să vă temeți de șerpi. Ei bine sunt aici ca să vă atenuez acea temere… nu, glumesc, nu pot face asta! Direct din Pădurea Amazoniană, priviți anaconda verde, care este, după orice standarde, cel mai mare șarpe din Pădurea Tropicală din America de Sud. Acest gigant poate atinge o lungime cuprinsă între 3-6m și o greutate de până la 100kg. Unii șerpi, cum ar fi Pitonul Reticulat, pot fi puțin mai lungi decât anaconda verde, însă șarpele din centrul atenției, deține recordul de cea mai robustă reptilă din lume. Un exemplar al acestei specii cu o lungime de 4-5m, poate fi comparat, ca greutate, cu un Piton Reticulat de 7m. 

Anaconda verde este, ca majoritatea șerpilor uriași, un șarpe constrictor, adică își ucide prada prin constricție după care o înghite întreagă. Se pare că această anacondă nu are nici o limită în privința a ceea ce poate înghiți. A fost observată în natură în timp ce mânca creaturi mari, cum ar fi: porci misterți, capibara, căprioare, chiar și jaguari. 

Anaconda verde este atât de bine camuflată și înspăimântătoare, încât nici un cercetător nu a putut ține o evidență exactă a numărului de exemplare din acesta specie. Pe lista animalelor pe cale de dispariție a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii, acestă specie apare cu semnul întrebării. Se pare că cercetătorii din domeniu țin foarte mult la viața lor și nu doresc să țină evidența acestor mașinării de ucis, deci nu îi putem învinui oricum. 

  1. Geoglife ciudate.

Ați văzut acele forme geometrice stranii, sculptate pe câmpiile aride din întreaga lume, vizibile de obicei doar de la înălțime? Liniile Nazca din Peru sau Calul Alb Uffington din Anglia sunt exemple de geoglife. Nimeni nu știe cu adevărat ce înseamnă design-ul lor sau de unde provin. De cele mai multe ori sunt foarte greu de observat de la nivelul solului, așadar, unii oameni cred că extratereștrii sunt implicați în această poveste. În plus, s-a dovedit că Pădurea Amazoniană este plină cu aceste design-uri. 

Până în prezent s-au descoperit în jur de 300 astfel de desenuri, însă niciunul nu a fost ușor de găsit. Sunt aproape imposibil de observat de la nivelul solului din moment ce sunt create în cea mai mare parte din șanțuri mici unde iarba crește mai puțin. În plus, fiecare dintre aceste imagini reprezentative se întind pe o suprafață de minim 1 km², deci este imposibil să realizezi că te afli în prezența uneia, din moment ce durează ceva timp să ajungi de la un capăt la celălalt. 

În ceea ce privește motivul existenței lor, nimeni nu are nici o idee concretă! Cea mai bună presupunere a noastră este că au fost construite de o civilizație antică, însă când și de ce sunt întrebările rămase fără răspuns. Apoi din nou, intervine problema cunoștințelor limitate din acele vremuri. Nimeni nu avea acces la internet sau școală, deci cum au reușit să sculpteze în pământ niște forme geometrice perfect simetrice?! Poate că singura sursă de divertisment a oamenilor din antichitate era cositul și săpatul șanturilor în forme interpretate din propria imaginație. 

  1. Broasca de sticlă.

Foarte puține lucruri sunt mai tulburătoare decât să vezi pe viu ce se află în interiorul corpului unui animal, iar de aceea disecția unei broaște este una dintre cele mai grele sarcini ale studenților sensibili. Ce credeți dacă vă spunem că există o specie de broască care nu are nevoie de disecție pentru că poți pur și simplu poți vedea în interiorul său în timp ce este în viață. 

Nu sunt destul de sigur dacă este mai bine pentru stomacul vostru dar este cu siguranță destul de interesant! Broasca de sticlă, nativă în Pădurea Amazoniană, are piele transparentă în zona abdominală iar asta înseamnă că atunci când te uiți la ea poți să-i vezi, practic, toate organele, plămânii, inima, intestinele, ficatul, chiar și arterele care pleacă de la inimă. 

Acest mic țopăitor este o lecție de biologie vie, care respiră. Din păcate, sau din fericire, depinde perspectiva din care privești această caracteristică, pielea de pe spatele broaștei este mai puțin translucidă, deci dacă sperai să vezi cum funcționează creierul animalului per viu, fară intervenție medicală, vei fi dezamăgit și din păcatate trebuie să te întorci la masa de disecție. 

Sunt cunoscute foarte puține lucruri despre broasca de sticlă, nu știm cu exactitate ce mănâncă, cum supraviețuiesc sau ce avantaj evolutiv îi oferă pielea transparentă de pe abdomen. Știm totuși, că oamenii din America de Sud iubesc broasca de sticlă atât de mult încât Columbia a pus o imagine a animalului pe o monedă de 500 de pessos columbian. Dar dacă și celelalte țări ar face acest lucru cu ciudățeniile native, iar în locul lui George Washingtonm de pe monedele americane, să apară cârtița cu nas stelat?!

  1. Păianjenul Goliat mâncător de păsări.

Câteodată, oamenii de știință care dau numele animalelor trec direct la subiect, oferind nume care explică exact ce este și ce face acel animal. La fel cum este și în cazul Păianjenului Goliat Mâncător de Păsări, unde “Goliat” înseamnă ceva într-adevăr uriaș, și mâncător de păsări… nu trebuie să vă mai explic eu ce semnificație are. Acest Goliat este cea mai mare specie de păianjeni din lume și ajunge la o greutate de până la 200g cu o lungime de 30cm, incluzând și picioarele. 

Modul în care își mănâncă prada este de-a dreptul înspaimântător. Din moment ce nu poate mesteca prada, păianjenului o mușcă cu colții lungi de 3cm plini cu toxine. Acest lucru paralizează victima, iar la scurt timp îi lichefiază organele interne. Odată ce acest proces oribil de preparare al cinei este complet, mâncătorul de păsări este pregătit să înfulece prada ca pe un smoothie delicios în timpul nopții. Însă nu îți face griji, acest lucru nu ți se va întâmpla și ție. Toxinele din veninul Păianjenului Goliat sunt în cea mai mare parte inofensive pentru oameni, iar cel mai rău lucru care ți se poate întâmpla este o durere asemănătoare unei înțepături de viespe. Sunt de acord, nu este un sentiment foarte plăcut, dar este nenumărate ori mai bine decât să ți se transforme toate organele interne într-o supă lichidă demnă de plăcerile unui ciudat.

  1. Furnica glonț. 

De cele mai multe ori, furnicile nu reprezintă ceva spectaculos. Le vedem tot timpul și știm că pot căra, fără prea multe eforturi, lucruri de câteva ori mai grele decât propria greutate corporală, de aceea este destul de greu din partea lor să ne surprindă și cu alte abilități. Însă asta numai dacă nu sunt frunicile glonț, o minune a lanțului trofic care te va face să stai la distanță de Pădurea Amazoniană pentru totdeauna. 

Aceste creaturi se numesc Furnicile Glonț din două motive: în primul rând, sunt la fel de mari ca un glonț. Spre deosebire de micile furnici care vin neinvitate la masă atunci când ieși la picnic cu prietenii, o furnică glonț poate crește până 2 cm sau mai mare. Numai acest lucru le face să fie înfricoșătoare, doar că aici intervine al doilea motiv pentru care se numesc așa: aceste furnici pot mușca! Însă spre deosebire de durerea ușor de suportat și de scurtă durată provocată de mușcătura unei furnici normale, mușcătura unei furnici glonț doare foarte tare. Tocmai din acest motiv durerea resimțița a fost comparată de mulți oameni cu senzația pe care o ai atunci când ești împușcat. Dacă aș fi în locul exploratorilor pădurii amazoniene nu aș fi prea curios să aflu asta pe propria piele. 

Durerea provocată de mușcătura sa este atât de mare încât a câștigat un loc unic pe “Scala durerii înţăpăturilor de insecte a lui Schmidt”. Sistemul claseză înțepăturile de insectă pe o scară a dureri, de la 0 la 4. Dacă o înțepătură nu doare deloc, aceasta intră în clasa 0. De exemplu, înțepătura unei albine este clasată la nivelul 2 de durere pe această scară. 

Nu numai că mușcătura unei furnici glonț este clasată la nivelul 4, ci primește un 4+ pe scala lui Schmidt. Cu siguranță nu vrei să te apropii de această furnică! Singura consolare pe care o vei primi este că nu o să mori pentru că nu este toxică, va fi nevoie de 2.200 de mușcături ca un om normal să moară în urma mușcăturilor acestei insecte.

  1. Șopârla Iisus Hristos.

Tehnic, acest mic miracol se numește “Șopârla Basilisc Verde”, însă odată ce vei vedea talentele bizare ale aceste creaturi, o să înțelegi și nu o vei numi niciodată altfel decât Șopârla Iisus Hristos. În cele mai multe instanțe, această vietate este doar o șopârlă normală din Amazon. Atinge până la 75cm, incluzând și coada. Trăiește în copaci, se află la mijlocul lanțului trofic și nu va refuza niciodată o cină delicioasă care conține plante și gândaci. Însă caracteristica unică a acestei reptile iese la iveală atunci când este amenințată. Dacă vede un prădător apropiindu-se prea mult, aceasta fuge literalmente pe apă către siguranță. Ați auzit bine, la fel ca mersul pe apă a lui Iisus, suprafața apei, pentru șopârla în cauză, nu reprezintă nimic altceva decât propria sa pistă de sprint. Ea reușește acest truc, nu prin intervenția divină, ci prin evoluție.

Șopârla Iisus are degetele de la picioare din spate foarte lungi, iar fiecare deget este acoperit cu mai multă piele decât este normal, ceea ce face ca mersul său pe apă să creeze o suprafață de contact mai mare. Mișcându-și picioarele rapid, la fel ca Scooby Doo și Shaggy, Șopârla Iisus crează o serie de pungi de aer minuscule care o ajută să rămână la suprafața apei. 

În Biblie, Iisus poate merge pe apă pentru cât timp dorește, însă această creatură poate face asta pentru maxim 5 metrii până când gravitația își intră în rol, iar șopârla noastră este nevoită să înoate. Din fericire ea se pricepe foarte bine și la acest lucru, dar din moment ce în acest videoclip nu vorbim despre înotători, haideți să trecem mai departe.

  1. Palmierul mergător.

Când te gândești la un copac îți vin în minte anumite lucruri, și anume un trunchi imobil care își înalță ramurile către cer pentru a captura cât mai multe raze de soare… dar în numai că în Pădurea Amazoniană avem palmierul mergător, care arată atât de diferit față de un copac… Trunchiul arborelui se împarte în zeci de rădăcini care sunt înfipte în sol. La prima vedere, și pe bună dreptate, acest copac parcă are mai multe picioare decât un păianjen. În plus, localnicii insistă că palmierul merge la propriu, mulțumită rădăcinilor bătrâne care mor și sunt înlocuite de cele tinere, care urmează razele soarelui și face să pară că pomul își schimbă poziția de-a lungul timpului. 

“Un copac mișcător care urmează razele soarelui la nesfârșit” este cea mai cool poveste spusă până acum. Însă din păcate, ramâne la statutul de poveste. Pe cât de minunat arată acest arbore, reputația sa nu este altceva decât un simplu mit…  El nu merge de-a dreptul și nici rădăcinile sale nu urmăresc razele soarelui. Palmierul mergător trăiește și moare în același loc în care a răsărit, doar dacă nu este lovit de un super ciclon. Din păcate, această specie nu este tocmai ce ți-ai imaginat în viața reală. De aceea Copacul Deku din Legenda Zeldei, Enții din Stăpânul Inelelor și bătrânul Groot sunt singurele tale speranțe. Încă o dată, ficțiunea salvează ziua! 

  1. Jabuticaba: Strugurele Brazilian.

La prima vedere, Japuticaba pare o plantă bolnavă, fiindcă este acoperită cu bulgări mari și negri care seamănă, mai degrabă, cu niște tumori. Însă din fericire pentru Jabuticaba, aceste umflături nu sunt deloc rele, de fapt, sunt niște fructe cu un gust superb. Acest copac este acoperit, literalmente, cu fructe foarte mari care au aspectul boabelor de strugure. 

În timp ce alte plante dezvoltă fructele pe ramurile mici, niciun alt arbore nu are trunchiul acoperit în întregime cu fructe, la fel ca un entuziast al tatuajelor. În mod surprinzător, există o explicație evolutivă a acestor fructe. Jabuticaba vrea să hranească și animalele care nu pot urca în copac. Alături de fructele delicioase, acest arbore are unele dintre cele mai frumoase flori de copac pe care le vei vedea vreodată. Strugurele Brazilian este roditor de două ori pe an, ceea ce însemană că trunchiul copacului este acoperit majoritatea timpului cu flori superbe care sunt asemănătore cu fulgii de zăpadă, și ca să fiu sincer, arată destul de confortabil.

  1. Oameni tribului.

 Dintre toate creaturile din Amazon, probabil că oamenii nu sunt primul lucru la care v-ați gândit, dar pădurea amazoniană este plină de triburi indigene de care societatea modernă fie a uitat, fie a încearcat să scape de ei… Cu sute de ani în urmă, zonele de pe malurile fluviului Amazon erau pline de băștinași care proveneau din miile de triburi de acolo. Însă din păcate, o dată cu avansarea colonialismului majoritatea băștinașilor au dispărut, sau cel puțin populația lor a fost decimată sever de bolile moderne. 

Cu toate astea, în prezent, au rămas zeci de triburi care intenționează să trăiască la fel cum o făceau strămoșii lor, cu mult timp înainte de acostarea europenilor pe malurile Americii de Sud. Acești oameni indigeni trăiesc o viață care se numește “existență durabilă”, ceea ce înseamnă că toate resursele de care au nevoie le procură din pădurea amazoniană, însă în același timp se asigură că nu deteriorează natura atunci când încearcă să supraviețuiască acolo, spre deosebire de “oamenii moderni”.  

În majoritatea cazurilor, indigenii din amazon trăiesc și învață la fel cum o făceau strămoșii lor, adică fără nici un interes să se alăture lumii moderne. Însă din păcate pentru ei, oamenii din societatea modernă își doresc fie ca aceștia să se integreze în lumea nouă, fie să moară. Pentru că oamenii care trăiesc în triburi nu dețin acte de proprietate care le dă dreptul să dețină pădurea amazoniană, așa cum susțin ei, aceștia sunt de cele mai multe ori subiectul discuției dintre corporații și oamenii politici sau de afaceri, care încearcă să defrișeze pădurea tropicală pentru profitul propriu. 

Mulți indigeni care trăiesc acolo cred că focurile din Pădurea Amazoniană, care continuă și în prezent, au fost pornite intenționat de liderii Sud Americani și nu numai, și de cei care vor să dețină pădurea și să o exploateze numai pentru ei și afacerile forestiere din țările tropicale. 

Uitați de broasca translucidă, râul care fierbe sau anaconda verde, acest tip de egoiști care pun banii pe primul loc și uită să trăiască reprezintă cel mai bizar lucru dintre toate.

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *