10 Locuri superbe, dar INTERZISE

Sunt nenumărate destinații superbe pe care le poți vizita, în jurul lumii. Dar unele locuri sunt ori prea periculoase, protejate prea mult sau prea misterioase ca să le poți explora. De la construcții ale oamenilor până la habitate protejate ce conțin specii pe cale de dispariție, mistere religioase sau secrete, aceste zone sunt interzise străinilor. Acestea sunt 10 locuri pe Pământ care sunt interzise și pe care nu le poți vizita.

10) Insula Heard, Australia

Există „capătul lumii” și mai există Insula Heard, una dintre cele mai izolate insule din lume. Insula Heard aparține teoretic Australiei, dar poate fi găsită undeva între Madagascar și Antarctica. Insula este cunoscută pentru cei 2 vulcani activi; dar în cea mai mare parte, este acoperită de gheață. Locuitorii săi sunt focile, păsările și 4 tipuri de pinguini. Cu o înălțime maximă de 2745 metri, are titlul neoficial de cel mai înalt munte din teritoriile australiene, excluzând Antarctica. Ca să ajungi pe Insula Heard trebuie să călătorești 7 zile cu barcă din portul Freemantle din vestul Australiei. Oamenilor nu le este totuși permis  să viziteze insula. Totuși, vizitele sunt permise pe insulele Mcdonald din apropiere, dar nu mai în interes științific. 

9) Zona interzisă din Franța

Când te gândești la Franța și la zona rurală pitorească, probabil îți imaginezi sate drăguțe și podgoriile ce se întind pe dealuri, pe lângă te care poți plimbă într-o călătorie în timpul verii blânde. Dar nu toate zonele Franței sunt alcătuite din dealuri și sate drăguțe. De fapt, este un colț al acestei țări în care nimeni nu a avut voie să între de aproape un secol, cunoscut că „Zone Rouge” sau Zona Roșie. Nimeni nu locuiește acolo, nimeni nu a construit nimic acolo și de fapt este absolut interzis să intri acolo. Înainte de Primul Război mondial, Verdunul era o zona destinată agriculturii. Dar totul s-a schimbat repede în timpul războiului după ce milioane de obuze și alte proiectile de artilerie au fost trase. Pământul a fost ars, pomii au fost smulși din rădăcini, iar orașul Verdun a fost distrus. Războiul s-a încheiat în 1918 și a lăsat satele din zona drept victime de război. Oamenii din zona au avut misiunea imposibilă să înlăture proiectilele ce nu detonaseră încă. Astfel, guvernul francez a decis să mute rezidenții din zonă în altă parte, fapt ce a dus la crearea Zonei Roșii. Zona de 1190 de kilometri pătrați încă este strict interzisă pentru accesul public prin lege. Autoritățile încă încearca să curețe zona de explozibili, dar în ritmul acesta se estimează că va dura între 300 și 600 de ani să elibereze zona complet. 

8) Insula Santinelei de Nord

De obicei călătoriile și cunoașterea de oameni noi îți pune un zâmbet pe buze; dar locuitorii Insulei Santinelei de Nord din Oceanul Indian nu vor să aibă nimic de-a face cu străinii. De fapt, dacă ai pune piciorul pe Insula, Santinelezii ar încerca să te ucidă. Aproape nimic nu se știe despre acest trib indigen. Tot ce se știe e că au locuit pe insula de aproximativ 60.000 de ani. Oamenii de pe această insula sunt rupți total de societatea modernă prin propria lor alegere. Chiar și salvatorii trimiși în zonă după tsunami-ul din 2004 au fost primiți cu ostilitate. Guvernul indian a pus capăt oricăror încercări de a contacta acești indigeni și a interzisul apropierea la mai puțin de 5 kilometri de insula. În 2006, doi pescari ce pescuiau în mod ilegal, au fost uciși când au acostat pe insula. John Chau, un misionar american de 26 de ani, a fost ucis în 2018 de tribul sentinelez când a încercat să îi contacteze. 

7) Fort Knox, Kentucky, Statele Unite ale Americii

Unul dintre cele mai bine păstrate secrete americane se află doar la 40 de kilometri sud-vest de Louisville. Fort Knox este plin cu lingouri de aur. Sau cel puțin așa credem. Foarte puțini oameni au intrat în fortăreața aurului și au dat astfel naștere la foarte multe întrebări, inclusiv unde anume se află mai exact. Fort Knox este un seif imens ce conține 4583 de tone de aur cu o valoare aproximativă de 220 de miliarde de dolari, la prețul actual al aurului. Totuși, asta nu se apropie de valoarea datoriei naționale a SUA de 14 trilioane de dolari. Astfel, ce e aici e mai puțin de 2 la sută din valoarea datoriei naționale. Și totuși e un secret complet ce anume se petrece în Fort Knox, fapt ce a dat naștere unui expresii americane ce spune „ești mai în siguranță decât la Fort Knox„.

6) Bohemian Grove, California, Statele Unite ale Americii

În fiecare luna de iulie, unii dintre cei mai bogați și puternici oameni ai planetei se întâlnesc la tabăra de 2700 de acri în Monte Rio, California, timp de 2 săptămâni pentru beții legendare, discuții super secrete și alte ritualuri. Grupurile de oameni care se întâlnesc la Bohemian Grove, ce includ oameni de afaceri prosperi, foști președinți, muzicieni, moguli ai industriei petroliere, se strâng aici ca să socializeze și să uite de discuțiile de afaceri. O excepție a fost în 1942, când planificarea Proiectului Manhattan a avut loc aici, fapt ce a dus la crearea bombei atomice. Conform zvonurilor, singurul mod de a te alătură clubului Bohemian este să fii invitat de membrii deja existenți sau să te înscrii pe o lista de așteptare ce se întinde pe decenii. Membrii achită de asemenea o taxa de inițiere de 25000 de dolar plus alte cheltuieli anuale. Fostul președinte Bill Clinton a decalat la un interviu odată, la modul sarcastic, că la Bohemian Grove se întâlnesc „toți republicanii ăia bogați ce se agită goi în față copacilor„. 

5) Insula Șerpilor, Brazilia

La aproximativ 150 de kilometri sud de centrul metropolei Sao Paolo se află Ilha da Quiemada Grande, sau mai bine cunoscută drept Insula Șerpilor. Se află la 40 de kilometri de coasta Braziliei. Niciunui om nu îi este permis accesul pe Insula Șerpilor. Și asta cu motive întemeiate. Trăiesc aici în medie 2 șerpi veninoși pe metru pătrat. Legenda spune că ultimul pescar care s-a apropiat prea mult de această insula a fost găsit, la multe zile după, legănând-se în voia valurilor în propria barcă, într-o baltă de sânge. Pericolul principal de pe insula vine sub formă șerpilor aurii cu capul în formă de suliță; o specie de vipere și printre cei mai veninoși șerpi din lume. Se estimează că trăiesc între 2000 și 4000 de șerpi pe insula aceasta. Fapt ce a condus, în mod puțin surprinzător, la supranumele de Insula Șerpilor. Insula Șerpilor este nelocuită în prezent. Marina braziliană mai vizitează din când în când insula ca să se asigure că farul de aici funcționează în bune condiții și că nu sunt turiști curioși ce se aventurează prea mult în această zonă. 

4) Mina de diamante Mirny, Rusia

Una dintre cele mai mari excavații făcute de oameni din lume este găsită la Mirny, Rusia. O groapă enormă este situată în estul Siberiei și este a două cea mai mare groapă făcută de mâna umană din întreagă lume. La momentul închiderii, în 2004, mina avea o adâncime de 525 de metri și un diametru de 1200 de metri, fiind cum am mai spus deja, a două cea mai mare groapă creată de om din lume, după Canionul Bingham SUA. Gaură e atât de mare încât zona de deasupra ei este interzisă traficului aerian. Asta deoarece s-a întâmplat că elicoptere să fie trase în mină din cauza curenților de aer subterani ce coboară în gaură. În anii ei de glorie, mina producea diamante în valoare de 10 milioane de karate anual. Orașul este însă interzis vizitatorilor, așa că nu te aștepta să vezi prea curând diamante ascunse sub moloz.

3) Poveglia, Italia

Dubioasă și înspăimântătoare sunt cuvinte ce nu pot nici măcar să descrie istoria insulei Poveglia, o insulă micuță între Veneția și Lido, nordul Italiei. Timp de secole, insula a avut că singur scop depozitarea cadavrelor. Începând cu secolul XIV, insula a devenit o zona în carantină pentru victimele ciumei bubonice. În secolul XIX, Poveglia a devenit un azil pentru bolnavii mintal din zona și se zvonea că un doctor malefic făcea experimente pe pacienți. Astăzi, insula este abandonată. Mai puțin, se zice, de către sufletele persoanelor torturate aici. Turiștii și localnicii au interdicție în a vizita insula. Asta dacă nu vrei să treci printr-un proces birocratic foarte lung. Și cum asta e considerat cel mai bântuit loc din Italia, probabil că e mai bine așa.

2) Depozitul de semințe Svalbard

La jumătatea distanței dintre Norvegia și Polul Nord se află Depozitul de semințe Svalbard. Deși puțin cunoscut publicului larg, acest seif imens depozitează cea mai mare colecție de semințe din lume. A fost dezvăluit oamenilor obișnuiți în urmă cu un deceniu, în cel mai nordic punct locuibil, împreună cu un aeroport ce îl deservește. Depozitează aici un număr incredibil de 840 de mii de feluri de semințe din 5000 de specii de plante agricole. Și asta reprezintă doar 18 la sută din capacitatea acestui depozit imens. Acest depozit are ca și capacitate maximă 4.5 milioane de varietăți de semințe și aproximativ 2.5 miliarde de semințe individuale pentru secolele ce vor veni. Acest depozit este un efort comun cu scopul de a păstra culturile agricole în cazul unei apocalipse naturale sau cauzată de oameni. Este astfel un ultim efort al oamenilor de a opri extincția oricăror plante, de asemenea. Acest loc rece și nordic pare o destinație bună de pelerinaj. Dar nu plănui o călătorie într-acolo încă, decât dacă ai de gând să aduci cantități de semințe aprobate oficial de guvernul norvegian. Și asta numai dacă ajungi acolo într-una dintre cele 3 perioade din an când depozitul este larg deschis. 

1) Capela Chivotului Legământului, Etiopia

Unul dintre cele mai căutate obiecte din Biblie este Chivotul Legământului. Acest obiect legendar a fost construit în urmă cu aproximativ 3000 de ani cu scopul de a găzdui tabletele de piatră ce conțineau cele 10 Porunci. Chivotul a dispărut din istorie după ce Imperiul Babilonian a subjugat israeliții. Nimeni nu știe cu adevărat dacă a fost distrus, capturat sau ascuns. Conform legii etiopiene, Chivotul Legământului este  localizat în Catedrala Sfintei Marii a Zionului, de asemenea cunoscută că și Capela Chivotului Legământului în Oxon. Biserica permite unui singur om să vadă chivotul: un călugăr care se comportă ca și paznic al artefactului. Deși unii spun că obiectul din Oxon este doar o replică a adevăratului Chivot, nimeni altcineva nu are acces în capelă nici măcar pentru a studia artefactul acesta străvechi, făcându-l aste un loc interzis pe care ți-ai dori să îl vizitezi.

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *